Després de recuperar-se d’una leucèmia, el tenor Josep Carreras decideix crear una fundació contra aquesta malaltia per intentar tornar a la ciència tot el recolzament rebut i a la societat totes les mostres d’afecte enviades.
Des de fa més de 23 anys, la Fundació Josep Carreras persegueix un objectiu fonamental: aconseguir que, algun dia, la leucèmia sigui una malaltia curable per a tots i en tots els casos.
A l’Estat espanyol, la Fundació Josep Carreras compta amb un ampli suport social de més de 31.000 socis procedents de totes les comunitats autònomes.
En concret, els objectius de la Fundació són:
- Millorar la qualitat de vida dels malalts i els seus familiars, augmentar el número de donants de medul·la òssia i sang de cordó umbilical voluntaris i el número de persones associades a la Fundació , potenciar els projectes de recerca científica i informar i conscienciar a la societat de què és la leucèmia y les altres malalties hematològiques malignes i el grau en què afecten a la població.
Des de l’any 1988, la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia lluita contra aquesta terrible malaltia a través de diferents línies d'actuació:
La RECERCA CIENTÍFICA: L’ Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carreras ha estat constituït, el 30 de novembre de 2010, amb l'objectiu d'impulsar la investigació biomèdica i el desenvolupament de la medicina personalitzada de les hemopaties malignes i, especialment, de la leucèmia. A més, La Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia ja ha destinat més de 7,5 milions d'euros a la investigació, finançant més de 150 projectes científics
EL FINANÇAMENT D’ESTRUCTURES HOSPITALARIES: El nostre objectiu principal és aconseguir que, algun dia, la leucèmia sigui una malaltia 100% curable. Mentre treballem dia a dia a arribar a aquest repte, no podem perdre de vista la qualitat de vida dels pacients, moltes vegades afeblida a causa dels efectes secundaris dels tractaments.
EL REGISTRE DE DONANTS DE MEDUL·LA ÒSSEA: El 1991, la Fundació va crear el Registre oficial de Donants de Medul·la Òssia a l’Estat espanyol (REDMO) par a aconseguir que cap pacient de leucèmia es quedés sense la possibilitat d’accedir a un trasplantament per no disposar d’un donant familiar compatible. Per a 3 de cada 4 pacients que requereixen un trasplantament, la donació de medul·la òssia a partir d’un donant no emparentat és la única possibilitat de curació.
ELS SERVEIS SOCIALS PER ALS PACIENTS I LES SEVES FAMÍLIES: La Fundació disposa de 6 pisos d’acollida adequats a les necessitats dels pacients i dels seus familiars amb pocs recursos econòmics o que han de desplaçar-se lluny de la seva residència (previ informe de l’assistent social de cadascun dels hospitals en els quals estan rebent tractament). Aquests pisos es troben a prop dels principals centres que realitzen trasplantaments a Barcelona. Concretament, l’Hospital Clínic, l’Hospital de Sant Pau, l’Hospital de la Vall d’Hebron, l’Hospital de Bellvitge i l’Hospital Germans Trias i Pujol, aquest últim a Badalona.